نقش حسابدارها و موسسات حسابداری در رشد SMEها

در شرایط فعلی که اقتصاد کشورها با بحران روبه‌رو شده، حسابدارها و متخصصان مالی می‌توانند با پشتیبانی از SMEها (شرکت‌های کوچک و متوسط) نقش بسزایی را در ایجاد شرایط پایدار برای رشد ایفا کنند. کارآفرینان ذاتا افراد ریسک‌پذیری هستند؛ اما به کمک نیاز دارند. در این شرایط، هیچ‌کس به اندازه‌ی حسابدارها و موسسات حسابداری نمی‌تواند مفید واقع شود.

چرا SMEها؟

اگر بخواهیم از رکود جلوگیری کنیم، باید از کارآفرینانی حمایت کنیم که پویاترین و نوآورانه‌ترین استارتاپ‌ها را اداره می‌کنند. اینگونه افراد انرژی بالا و ایده‌های نابی دارند؛ اما در اکثر مواقع، برنامه‌ریزی استراتژیک و مهارت‌های اجرایی ندارند و در مجموع نمی‌توانند رشد سریع استارتاپ‌ها را مدیریت کنند. در شرایطی که امکان برقراری روابط تجاری و قدرت پشتیبانی شتاب‌دهنده‌ها کاهش یافته، کارآفرینان نیز از هرگونه منبع حمایتیِ رسمی بی‌بهره مانده‌اند.

منظور از نقش حسابدارها چیست؟

نتایج بررسی‌ها و نظرسنجی‌های مختلف نشان داده است که حسابدارها و موسسات حسابداری، بهترین منابع مشاوره‌های تجاری هستند. چنین چیزی برای حسابدارها یک فرصت و البته مسئولیت بزرگی محسوب می‌شود. فرقی نمی‌کند که حسابدارها وظایف مالی را در SMEها به عهده بگیرند یا اینکه تنها بعضی از خدمات حسابداری را انجام دهند؛ در هر صورت نقش اساسی را در روند برنامه‌ریزی استراتژیک و حرفه‌ای ایفا می‌کنند که به ارائه‌ی گزارش‌های مالی محدود نمی‌شود.

تحقیقات نشان داده‌اند که کارآفرینان، ‌اغلب از خدمات مشاوره‌ای حسابداران و موسسات حسابداری در زمینه‌ی کسب‌وکار خود استفاده می‌کنند. مشاوره‌های حسابداران در زمینه‌ی قوانین مالی و مالیاتی از دیگر مواردی است که کارآفرینان را جذب می‌کند. شرکت‌های متوسط و کوچک به اطلاعات قانونی حسابداران، بیشتر اعتماد می‌کنند و درباره‌ی مشاوران دولتی تردید دارند. حسابداران معمولا چنین نگرانی‌هایی را به صاحبان SMEها تحمیل نمی‌کنند؛ چراکه از قبل با نوع صنعت آنها آشنایی دارند و ارتباط صمیمی‌تری برقرار می‌کنند.

نیاز کسب‌وکار چیست؟

کارآفرینان در یافتن پاسخ پرسش‌های زیر به کمک اساسی نیاز دارند:

  • چطور می‌توان به ایده‌های نوآورانه رسید؟
  • تا چه اندازه با ریسک مواجه هستیم؟
  • چه میزان از هدف نهایی را ترسیم کرده و به آن اطمینان دارید؟
  • باید از کدام منابع و در چه زمانی استفاده کرد؟
  • کدام شاخص کلیدی عملکرد را باید اندازه‌گیری کرد؟

برای پاسخ دادن به چنین پرسش‌هایی باید از سطح دانش بالایی برخوردار باشید. این روند به تفکر عمیق و مهارت‌ نیاز دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

۱تدوین یک برنامه برای رشد

کسب‌وکار در چه موقعیتی قرار دارد؟ در کدام بخش بازار فعالیت می‌کند و با چه فشارهای رقابتی روبه‌روست؟ ایده‌های جدید از کجا نشأت می‌گیرند؟ بازار هدف شرکت چه حجمی دارد و چه فرصت‌هایی در آن نهفته است؟ کسب‌وکار چطور می‌تواند ارزش مطلوب را به مشتریان ارائه کند؟ با یافتن پاسخ این پرسش‌ها در جهت تدوین برنامه‌ای برای رشد حرکت می‌کنید.

۲یافتن منابع مناسب برای طرح و برنامه

آیا برای عملی کردن برنامه‌های خود، به نیروی انسانی و قابلیت‌ها فکر کرده‌اید؟ آیا تیم مدیریتی از مهارت‌های لازم برخوردار هستند؟ در غیر این‌صورت، به چه نوع آموزش یا کمکی نیاز دارید؟ آیا فکری به حال منابع مالی کرده‌اید؟

۳اجرایی کردن

آیا سازمان و شرکت با برنامه‌ها سازگار هستند؟ آیا مدیران می‌توانند هدف نهایی را بپذیرند و شرکت را در همان مسیر هدایت کنند؟ چطور روند پیشروی شرکت را محاسبه می‌کنید؟ در ارزیابی این روند چه شاخص‌های کلیدی عملکردی را تعریف و اندازه‌گیری می‌کنید؟ در صورتی که همه چیز طبق روال پیش‌بینی شده حرکت نکند، چه می‌کنید؟ چطور برنامه‌ها را تغییر می‌دهید، بدون اینکه به چشم‌انداز و هدف نهایی آسیب برسد؟

این فهرست کمی نگران‌کننده است. در چه شرایطی احساس می‌کنید که همه چیز مطابق میل شما پیش می‌رود و در چه شرایطی احساس نگرانی می‌کنید؟ می‌توانید از تمامی منابع استفاده کنید تا به یک مشاور تجاری قابل اعتماد تبدیل شوید. در این مسیر هم می توانید از کمک موسسات حسابداری معتبر و با تجربه در این زمینه بهره‌مند شوید. اگر رویکرد سیستماتیکی را در در مسیر توسعه حرفه‌ای انتخاب کنید و به این موارد بپردازید، می‌توانید توصیه‌های ارزشمندی را به مشتریان و یا رئیس خود ارائه کنید، درآمد بیشتری کسب کنید و در حرفه‌ی خود پیشرفت کنید.